Yogakilden

Yoga for alle uansett nivå

Tilstedeværelse gjennom yoga

Tilstedeværelse gjennom yoga

Et svært viktig poeng i yoga er arbeidet med tilstedeværelsen i stillingene. Hvis man utfører øvelsene på autopilot blir det bare fysisk trening, gymnastikk. Tar man med seg oppmerksomheten i bevegelsen får man så utrolig mye mer ut av økten.

Det er flere måter dette kan gjøres på. Ta f.eks. katten som er en dynamisk øvelse hvor man står på alle fire. I første del av øvelsen svaier man ryggen og ser mot taket, i siste del krummer man ryggen, fører hodet inn mellom armene og ser mot navlen. Dynamiske øvelser er ofte godt egnet til å bruke pusten som et hjelpemiddel i oppmerksomhetstreningen. I katten kan man puste inn i det man svaier ryggen og ut samtidig som ryggen krummes. Man synkroniserer pust og bevegelse, noe som er en utmerket måte få kontakt med kroppen.

Pusten kan også benyttes som et anker i stillesittende stillinger ved at man har oppmerksomhet på den. En forandrer ikke på den, bare følger den, er oppmerksom og tillater den å gå i sitt eget tempo. Noen ganger kan enkelte stillinger medføre litt ubehag når man kjenner at muskler er stramme. Da kan en i stedet flytte oppmerksomheten til det ømme området og møte følelsen. Man vier seg fullt til opplevelsen og virkelig tillater seg og være i den, hele tiden med fornyet konsentrasjon og oppmerksomhet. Gjør du dette kan du faktisk oppleve at spenningene slipper.

Man blir aldri utlært i yoga, man blir egentlig aldri utlært i noe som helst. Yoga er noe man kan utvikle gjennom hele livet. Man kan alltid lære noe nytt hver eneste gang man gjør en stilling, selv om man har gjort den tusen ganger før. Det handler om tilstedeværelse. Så lenge man er tilstede i det man gjør får man godt utbytte av yoga. Vær oppmerksom på det du gjør. Vær nysgjerrig. Hvordan kjennes kroppen ut nå? Hvordan opplever jeg denne stillingen? Hvordan er pusten min? Dette er gode hjelpemidler for å unngå at tankene driver av sted slik at det ikke blir gymnastikk fremfor yoga.

På denne måten utvikler man kroppsbevisstheten og evnen til tilstedeværelse. Dette er egenskaper du tar med deg i alle aspekter av livet, ikke bare på matten.

Tilbake
Vil du bli informert om nye kurs? Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilbud om nye kurs på epost.
Send inn