Yogakilden

Yoga for alle uansett nivå

Balansestillinger i yoga

Balansestillinger i yoga

Et sjikt i yogaens asanas (fysiske øvelser) er balansestillinger. Når jeg først underviser pleier jeg som regel å gjøre en serie med to til fire stykker og presiserer gjerne at nå skal vi gjøre nettopp balanseøvelser. Ikke så rent sjelden hender det at en deltager rynker litt på nesen og kommenterer sin dårlige balanse.

Balanse kan som andre fysiske ferdigheter trenes. Sirkusartister ble vel ikke født med evnen til å gå på line eller sykle på et jul? De har trent. Heldigvis er listen en del lavere innen yogaen. Det er faktisk ingen list. Du begynner der du er.

En vanlig feil er å skynde seg inn i stillingen. Vi mennesker har en tendens til å være i gjøremodus, vi liker å få ting gjort. Yoga er stikk motsatt, her er det væremodusen som teller. Ta deg derfor god tid når du skal gjøre øvelsen(e).

Er det en stående stilling begynn med å stå stille og kjenne føttene mot gulvet. Er det en sittende så kjenn baken mot gulvet. For stillinger hvor man balanserer på hendene eller armene kan du kjenne håndflatens eller armenes kontakt mot underlaget. Ta så kontakt med resten av kroppen. Finn et punkt på gulvet eller veggen foran deg du kan fokusere blikket på, det hjelper deg å holde balansen. Gå deretter gradvis inn i stillingen, rolig og kontrollert. Med en gang du kjenner du bli ustø stopp heller opp, ta det med ro, og bli stående til du gjenvinner balansen.

Husk også å puste. Med en gang noe blir utfordrende har vi en tendens til å holde eller begrense pusten.

Hva er så vitsen med balanseøvelser?

  1. Konsentrasjon. Det er nærmest umulig å balansere uten å konsentrere seg. Du kan jo prøve en utfordrende balansestilling samtidig som du tenker på hva du skal ha til middag i morgen og hvordan du går frem for å forberede den. Balanseøvelser er utmerket konsentrasjonstrening.
  2. Kroppsbevissthet. I disse øvelsen "tvinges" oppmerksomheten til kroppen. En må kjenne etter hvor en har de forskjellige kroppsdelene. På denne måten utvikler man kroppsbevisstheten.
  3. Utvikling av kjerne- og stabiliseringsmuskulatur. Så å si hele kroppen involveres i balanseøvelser. Denne muskulaturen er viktig for ryggraden, god kroppsholdning, utførelse tunge løft, og generelt for å forebygge skader og plager i rygg.
  4. Det er gøy. Det er det vel ikke, sier du kanskje... Jo, når man ikke tar seg selv så høytidelig, og tillater seg å leke litt med øvelsene, kan det være morsomt eller iallfall givende. Jeg tør påstå at mestringsfølelse er noe de fleste setter pris på. Tar man øvelsene i eget tempo bør man kunne oppleve en viss mestringsfølelse.
  5. Sist, men ikke minst: Mental balanse. Ironisk nok handler ikke balansestillinger bare om å stå på ett ben som en flamingo, men like mye om balanse i sinnet. I selv de enkleste balansestillingene kreves det konsentrasjon, og som en følge tømmes sinnet for uviktige tanker. Dette er grunnen til at du kan oppleve dyp ro i denne typen øvelser.

Summa summarum: trening av konsentrasjon og kroppsbevissthet fremmer også balanse i sinnet.

Tilbake
Vil du bli informert om nye kurs? Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilbud om nye kurs på epost.
Send inn