Yogakilden

Yoga for alle uansett nivå

Alle kan gjøre yoga

Alle kan gjøre yoga

I disse dager mangler det ikke på flotte yogakropper i imponerende stillinger som pryder magasiner og sosiale medier. Jeg synes dette er en uheldig utvikling som:

  1. gir folk et inntrykk av at man må være myk og slank for å praktisere yoga.
  2. gir et uriktig bilde av hva yoga egentlig dreier seg om
Forfengeligheten har dessverre for lengst inntatt yogaverdenen, stikk i strid med yogaens opprinnelige verdigrunnlag.

Når det gjelder punkt nr. 1 så kan man fint gjøre yoga enten man er stiv, stor eller begge deler. Sannheten er uansett at de færreste av oss vil kunne gjøre disse stillingene slik som de er avbildet. Ikke fordi det er noe feil med oss, vi er alle skrudd sammen forskjellig. Enkelte av stillingene er rett og slett fysisk umulige for noen fordi leddene ikke tillater det. Slik er det bare - og det er helt greit. Det er uansett ikke det det handler om. Yoga handler verken om estetikk eller imponerende stillinger. Den perfekte yogakroppen? Det er din kropp det. Er det en stilling du ikke kan gjøre? Stå over. Fokuser på hva du kan gjøre istedenfor hva du ikke kan gjøre og vær fornøyd med det.

Det er hva man får ut av øvelsene som betyr noe. Effekten kommer av at man utfører stillingene etter egen evne, uansett hvor langt man kommer inn i den eller ikke. Det spiller ingen rolle hvordan dette ser ut. Du er ikke på yoga for å se bra ut, du er på yoga for å føle deg bra. Klart man kan få en strammere kropp, men helse, velvære, avspenning og indre ro er langt viktigere mål.

Over til punkt nr. 2, hva yoga dreier seg om. De imponerende stillingene er ikke viktige å få til. De kan være fysisk utfordrende i form av styrke, balanse og fleksibilitet og slik sett for noen være noe å jobbe frem mot med tanke på motivasjon og mestringsfølelse. Men de er ikke nødvendig for å utvikle sin yogapraksis, progresjon i yoga går faktisk fysisk sett i motsatt retning. Jo mer avansert yogaen blir, desto mere stillesittende og roligere blir den. De mer avanserte yogaøvelsene er i større grad meditative. Dette fordi yoga handler om å søke innover. Man utforsker og oppdager sitt indre univers og utvider sin bevissthet og forståelse av seg selv. Dette er essensen i yoga.

Fokuser på deg selv og gled deg over hva du og din kropp kan utføre. Alle kan gjøre yoga.

Føler du at yoga kan være noe for deg? Jeg tilbyr kurs både for nybegynnere og de som har erfaring med yoga fra før. Se kursoversikten for aktuelle kurs og tider.

Avslutningsvis, ta gjerne en titt på filmen nedenfor å se på en som virkelig hadde fysiske utfordringer da han begynte med yoga. Arthur Boorman var handikappet i 15 år etter Gulf krigen og ble fortalt av legene at han aldri ville bli i stand til å gå igjen. De tok feil...


Tilbake
Vil du bli informert om nye kurs? Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilbud om nye kurs på epost.
Send inn